Verslag Rioolfilmpje

20-5-2025 Op 14 mei is een rioolfilmpje gemaakt door een loodgieter die ingehuurd was door een bewoner om een verstopping te onderzoeken. Een filmpje van 4 minuten plaatsen is alleen maar verwarrend, als je geen verstand hebt van riolering. We plaatsen screenshots met uitleg van de loodgieter en een second opinion van een rioolexpert.

Met een trekveer zijn binnengedrongen wortels weggetrokken die het riool verstopten. Helaas zullen deze resterende wortels weer aangroeien en dus opnieuw het riool verstoppen. De loodgieter vond het riool in dusdanig slechte staat dat hij adviseerde geen grote, dure reparaties meer uit te voeren, maar volledig te vernieuwen.

Hier zien we een duidelijk gat. Het filmpje geeft meerdere van dit soort verdachte plekken aan.

Hier zien we een oude reparatie bij de buren. Het licht van de camera reflecteert op het andere type materiaal. Er valt duidelijk te zien dat de buis niet meer mooi rond is, maar ovaal is geworden door bovendruk en het vergaan van de weekmakers in het PVC. Een PVC campingriool mag zo’n 20 á 25 jaar liggen, omdat dan de levensduur van de weekmakers ten einde is en de buis zijn integriteit verliest. Het riool ligt er al 50 jaar. Dit is grove nalatigheid van de beheerder en het verkopen van kavels met een verborgen gebrek.

De loodgieter stopte zijn onderzoek na circa 33 meter, wat aangeeft dat nog 4 buren de klos zijn. We zien niks, omdat de buis onder water staat. Dit gaat circa 8 meter terug, dan is het weer even droog, daarna staat de buis weer circa 4 meter onder water. Water stroomt naar het laagste punt wat dus verzakking aantoont. Ruim 1/3e van het onderzochte stuk is verzakt. Elke verzakking is een verzwakking van de constructie wat op den duur erger zal worden met meer kans op scheuren en verstopping. Elke scheur is kans op verontreiniging van de bodem wat eventuele saneerkosten met zich mee zal brengen. Ook kan een waterlaag onder de woning voor een schakelprobleem zorgen. Een kapot riool zorgt voor een waterlaag, zorgt voor verzakking van de fundering, zorgt voor een scheurtje ergens in de waterleiding in huis, zorgt voor het wegrotten van hout op plekken waar je dat niet kan zien tot de dag dat een bewoners dwars door de vloer zakt met badkuip en al. Dit is echt gebeurt!

De situatie is ernstig. De milieuwet wordt overtreden waarop de ODRA zou dienen te handhaven. De gemeente zou Tergouw, conform de door beiden ondertekende exploitatieovereenkomst, moeten verplichten om zorg te dragen voor een riolering die voldoet aan de huidige eisen en afgestemd is op permanente bewoning. Uit ons archief blijkt dat andere bewoners(groepen) al een decennium geleden bij de gemeente en de beheerder aan de bel hebben getrokken over het riool. Helaas is er tot op heden geen actie genomen. Wie draait dadelijk op voor eventuele grondvervuiling wanneer de beheerder het zinkende schip heeft verlaten?

Onlangs heeft een vrijwilliger achter MP een brief van de gemeente ontvangen waarin wordt gesteld dat de grondeigenaar (en dus niet de beheerder) verantwoordelijk is voor de kosten van een goede staat van de riolering en de kosten voor sanering van de grond. Het betreft hier echter de afgekeurde ringleiding en niet de huisaansluiting. De bewoners hebben een contract met de beheerder die voor een veilige en goed werkende ringriolering dient te zorgen. Sterker nog, daar betalen de bewoners ook voor aan de beheerder. De beheerder wenst echter de door de bewoners betaalde gelden voor herinvestering niet te gebruiken voor het vernieuwen van de totale infrastructuur. 

De gemeente had op 1-11-2024 een rioolonderzoek gedaan, waar tot op heden niet naar gehandeld is. De schokkende conclusie staat in nieuws 186.

Tot slot staat hieronder een eerder gemaakt filmpje over een open riool.